faqcontact complaintssitemap pdpk 

MEDIA RELEASE


MEDIA RELEASE
THE SARAWAK STATE GOVERNMENT AND THE FEDERAL GOVERNMENT JOINTLY ASSISTED THE SMALL HOLDER OF RUBBER FARMERS1. On behalf of the Ministry of Plantation Industries and Commodities (MPIC), I sincerely welcome the provident measures taken by our Sarawak State Government which has helped the smallholders by providing an additional RM0.50/kg on rubber prices, which generate the total Rubber Production Incentive (IPG) to RM1.90/kg.

2. This initiative will certainly help ease the burden and increase the income of the smallholders in Sarawak particularly.

3. This also proves that the government of our Sarawak State and the Federal Government are serious in defending the fate of the people. For public information, the RM2.50/kg cuplump is the Federal Government's IPG activation price.

4. In the Month of March 2020, IPG was activated reason being in Sarawak the average monthly farm price of cuplump was RM1.80/kg, which means that the smallholders would pay IPG of RM0.70 / kg cuplump (RM2.50- RM1.80 = RM0.70 / kg). Since the cuplump contains only 50% of the dry rubber content (DRC), the IPG value is RM1.40/kg of cuplump for 100% DRC.

5. The Sarawak government has assisted smallholders with an additional incentive of RM0.50/ kg, raising the total of IPG to RM1.90/kg (100% DRC).

6. For example, let say if smallholder produces a 400 kg of cuplumps (50% of DRC) in March, the amount of incentive paid will be RM380 compared to RM280 at regular IPG rates without additional incentives from the Sarawak Government.

7. Without this IPG, smallholders' income from cuplump sales is only RM720. However, with this additional IPG incentives in Sarawak, the smallholders' income would be RM1,100 (RM720 + RM380).

8. Therefore, I urge all rubber smallholders who have yet to sign up for the Rubber Transaction Authority Permit (PAT-G), you may register at the Sarawak State Agriculture Office as well as any Malaysian Rubber Board (LGM) office so they can benefit from IPG and keep them out.

9. For any further inquiries they may also call the LGM Hotline at 1800-888-474 (Mon-Fri) 9 am-5pm or 019-602 6001, 019-625 7800 after 5.00 pm.


YB TUAN WILLIE MONGIN
Deputy Minister of Plantation Industries & Commodities
15 April 2020

 

KENYATAAN MEDIA
SUMBANGAN KEPADA PETUGAS BARISAN HADAPAN UNTUK MEMERANGI COVID-19

3 APRIL 2020


mpma sumbangan

1. Pada 3 Mac 2020, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC) telah menerima kunjungan Persatuan Pekilang Papan Lapis Malaysia (MPMA) di bawah industri komoditi perkayuan.

2. Perjumpaan tersebut adalah kunjungan hormat kepada Menteri Perusahaan Peladangan dan Komoditi, YB Dato’ Dr Mohd Khairuddin Aman Razali di samping memberikan sumbangan kewangan dalam usaha memerangi COVID-19.

3. MPMA memberikan sumbangan kewangan berjumlah RM500,000 menerusi MPIC untuk disampaikan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia, petugas barisan hadapan dan kepada rakyat yang terjejas menerusi pusat khidmat wakil rakyat dan NGO.

4. Sumbangan berkenaan adalah kutipan daripada 78 ahli/pekilang di bawah MPMA seluruh Malaysia dengan jumlah anggaran seramai 120,000 orang pekerja yang menghasilkan nilai eksport papan lapis berjumlah RM3.4 bilion pada tahun lepas. Antara pengimport papan lapis ini adalah Jepun, Timur Tengah, Amerika Syarikat, Eropah dan lain-lain negara.

5. MPIC berharap sumbangan daripada MPMA mampu meringankan lagi beban Kementerian Kesihatan Malaysia dan petugas barisan hadapan, sekaligus mampu menghentikan wabak COVID-19.

Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi PUTRAJAYA
3 April 2020

Lampiran Maklumat MPMA
Persatuan Pengkilang Papanlapis Malaysia 19D 19th floor, PGRM, Pudu Ulu, Cheras, KL

Senarai delegasi MPMA
1. Datuk Wira Sheikh Othman Rahman Pengerusi MPMA
2. Datuk Chua Hock Gee Timbalan Pengerusi MPMA
3. Encik Hoh Cheon Fatt @ Ho Khoy Lim Ketua Projek
4. Encik Tan Chong Yin Setiausaha Eksekutif
5. Encik Cheong Hok An Bendahari Persatuan

 

KENYATAAN MEDIA
SUMBANGAN KEPADA PETUGAS BARISAN HADAPAN UNTUK MEMERANGI COVID-19

1 APRIL 2020


 

1. Industri getah merupakan antara 6 sektor komoditi utama di bawah Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) yang telah menyumbang eksport negara sebanyak RM30.9 billion pada tahun 2019.

2. Antara produk yang dihasilkan adalah sarung tangan (gloves), justeru seiring dengan usaha kerajaan, KPPK turut bersama meringankan beban petugas barisan hadapan (frontliner) dengan sumbangan sebanyak 2.5 juta sarung tangan getah kepada Kementerian Dalam Negeri untuk diagihkan kepada semua agensi di bawahnya.

3. Menteri Perusahaan Peladangan dan Komoditi YB Dato’ Dr Mohd Khairuddin Aman Razali juga bersetuju memperuntukan sejumlah sejuta sarung tangan kepada petugas Jabatan Bomba dan Penyelamat di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

4. Tidak ketinggalan juga Angkatan Tentera Malaysia di bawah Kementerian Pertahanan akan menerima sumbangan sejuta sarung tangan getah yang akan diserahkan pada 2hb April 2020.

5. KPPK berharap sumbangan berkenaan mampu melancarkan lagi tugas penguatkuasaan anggota keselamatan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) sekaligus mampu menghentikan wabak COVID-19.

 

Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi
PUTRAJAYA
1 April 2020

 

 

KENYATAAN MEDIA
SUMBANGAN DANA BANTUAN KEMANUSIAAN COVID-19  DARI SEKTOR PERKAYUAN


VIP di gambar YBM 2 : Dari kiri, YB Dato’ Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Dato’ Low Kian Chuan, Pengerusi Majlis Kayu-Kayan Malaysia (MTC) dan Goh Chee Yew, Presiden Malaysian Timber Association (MTA)

 

1. Majlis Kayu-Kayan Malaysia (MTC) telah melancarkan Dana Bantuan Kemanusiaan COVID-19 dengan kerjasama 7 persatuan dan lebih 100 syarikat perkayuan seiring dengan usaha tindak balas kemanusiaan di dalam memerangi COVID-19. Ini adalah sebagai langkah untuk meringankan beban kerajaan bagi membendung penularan wabak penyakit COVID-19.

2. MTC mensasarkan kutipan sebanyak RM1 juta dan setakat hari ini telah berjaya mengumpul sebanyak RM895,550.00

3. Sumbangan ini akan disalurkan untuk membekalkan keperluan Kementerian Kesihatan, badan-badan barisan hadapan yang memerlukan untuk memerangi gejala COVID-19 dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) untuk disampaikan terus kepada rakyat yang sedang kesusahan kerana Perintah Kawalan Pergerakan.

4. MTC akan teruskan dengan kempen kutipan dana ini sehingga mencapai sasaran RM1 juta. Lebih daripada 100 syarikat perkayuan dan 7 persatuan menunjukkan sikap prihatin membantu barisan hadapan dan golongan terjejas walaupun perniagaan mereka terutama industri kecil dan sederhana (IKS) turut terkesan dengan wabak COVID-19 ini. Manakala, 30 syarikat lain yang menyumbang adalah dari sektor perabot dan 71 syarikat dari sektor perkayuan yang lain.

5. Pengerusi MTC, YBhg. Dato’ Low Kian Chuan menyerahkan mock cek bernilai RM895,550.00 yang dikumpul setakat hari ini kepada Menteri Perusahaan Peladangandan Komoditi, YB Dato’ Dr Mohd Khairuddin Aman Razali di Sungai Tong, Terengganu.

6. Turut hadir ke majlis ini adalah Encik Goh Chee Yew, Presiden Persatuan Kayu Malaysia (MTA) yang juga Presiden Persatuan Perindustrian Kayu-Kayan Malaysia (MWIA).

7. Jumlah kutipan dari persatuan-persatuan perkayuan berjumlah RM 521,700.00 adalah seperti berikut:

• Majlis Kayu Kumai & Tanggam Malaysia (MWMJC) RM150,000.00 Majlis Perabot Malaysia (MFC) RM121,700.00;
• Persatuan Perindustrian Kayu-Kayan Malaysia (MWIA) RM100,000.00;
• Persatuan Pengusaha Kayu-Kayan dan Perabot Bumiputra Malaysia (PEKA) RM50,000;
• Persatuan Pengeksport Kayu Malaysia (TEAM) RM50,000.00 Persatuan Kayu Malaysia (MTA) RM50,000.00.

8. Seterusnya baki disumbangkan oleh lebih dari 100 syarikat perkayuan telah memberi sumbangan kepada tabung tersebut berjumlah RM123,850.00. Manakala, MTC telah menyumbang baki selebihnya sebanyak RM250,000.00 Kesemuanya ini menjadikan jumlah sumbangan sebanyak RM895,500.00.

 

Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi
Putrajaya
30 Mac 2020

 

MPIC

KENYATAAN MEDIA
KEMENTERIAN PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI

YB DATO’ DR MOHD. KHAIRUDDIN AMAN RAZALI
MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI

25 MAC 2020 (RABU), PUTRAJAYA


HUBUNGAN PERDAGANGAN DAN INDUSTRI MINYAK SAWIT MALAYSIA – INDIA DIJANGKA BERTAMBAH BAIK
DENGAN KEPUTUSAN KERAJAAN TIDAK MEMPERBAHARUI 5 PERATUS DUTI IMPORT

 

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

1. India sememangnya merupakan pengimport utama minyak sawit Malaysia dengan sejarah hubungan yang telah diwujudkan sejak 6 dekad yang lalu. Bagaimanapun, sejak kebelakangan ini, beberapa siri peristiwa telah mencetuskan tren kejatuhan signifikan dalam eksport minyak sawit Malaysia ke India. Antaranya pengenalan duti import 5 peratus ke atas produk minyak sawit ditapis dari Malaysia bermula pada 4 September 2019. Dalam hal ini, Malaysia menyambut baik tindakan India untuk tidak memperbaharui arahan tersebut pada 4 Mac 2020.

2. Bagi pihak YAB Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Kabinet Malaysia, kami mengalu-alukan serta mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan India atas keputusan ini. Kerajaan baharu melihat langkah Kerajaan India ini sebagai positif yang menandakan keterbukaan untuk mewujudkan semula hubungan rapat dari aspek perdagangan dan budaya yang telah lama terjalin di antara kedua-dua negara. Bagaimanapun, Malaysia juga mengakui bahawa kedua-dua negara perlu berbincang lebih lanjut mengenai beberapa isu termasuk notifikasi sekatan eksport minyak sawit ke India dan ketidakseimbangan perdagangan yang berpihak kepada Malaysia.

3. Apabila keadaan pandemik COVID-19 telah pulih, saya akan mengetuai delegasi Malaysia ke India untuk membincangkan hala tuju strategik yang berkaitan dengan perdagangan, khususnya dalam sektor komoditi demi manfaat kedua-dua negara. Saya sangat yakin dengan sejarah hubungan rapat antara kedua-dua negara, usaha Malaysia akan diterima baik oleh Kerajaan India.

4. Dalam hal ini, YAB Perdana Menteri Malaysia bersedia untuk bertemu dengan TYT Perdana Menteri India, Narendra Modi untuk mengeratkan lagi hubungan baik antara kedua-dua negara.

5. Saya juga turut berdoa agar keadaan pandemik COVID-19 yang kini dialami oleh seluruh dunia segera pulih dan rakyat dapat menjalani kehidupan seperti biasa.

 

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut sila hubungi:
Puan Siti Hajar Zulkefle
Pegawai Komunikasi Strategik II
Unit Komunikasi Korporat
Tel: 03 - 88873381 / 017-3915951
Faks: 03-8887 8205