faqcontact complaintssitemapsawit 

MEDIA RELEASE

MPIC

KENYATAAN MEDIA
KEMENTERIAN PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI

YB DATO’ DR MOHD. KHAIRUDDIN AMAN RAZALI
MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI

25 MAC 2020 (RABU), PUTRAJAYA


HUBUNGAN PERDAGANGAN DAN INDUSTRI MINYAK SAWIT MALAYSIA – INDIA DIJANGKA BERTAMBAH BAIK
DENGAN KEPUTUSAN KERAJAAN TIDAK MEMPERBAHARUI 5 PERATUS DUTI IMPORT

 

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

1. India sememangnya merupakan pengimport utama minyak sawit Malaysia dengan sejarah hubungan yang telah diwujudkan sejak 6 dekad yang lalu. Bagaimanapun, sejak kebelakangan ini, beberapa siri peristiwa telah mencetuskan tren kejatuhan signifikan dalam eksport minyak sawit Malaysia ke India. Antaranya pengenalan duti import 5 peratus ke atas produk minyak sawit ditapis dari Malaysia bermula pada 4 September 2019. Dalam hal ini, Malaysia menyambut baik tindakan India untuk tidak memperbaharui arahan tersebut pada 4 Mac 2020.

2. Bagi pihak YAB Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Kabinet Malaysia, kami mengalu-alukan serta mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan India atas keputusan ini. Kerajaan baharu melihat langkah Kerajaan India ini sebagai positif yang menandakan keterbukaan untuk mewujudkan semula hubungan rapat dari aspek perdagangan dan budaya yang telah lama terjalin di antara kedua-dua negara. Bagaimanapun, Malaysia juga mengakui bahawa kedua-dua negara perlu berbincang lebih lanjut mengenai beberapa isu termasuk notifikasi sekatan eksport minyak sawit ke India dan ketidakseimbangan perdagangan yang berpihak kepada Malaysia.

3. Apabila keadaan pandemik COVID-19 telah pulih, saya akan mengetuai delegasi Malaysia ke India untuk membincangkan hala tuju strategik yang berkaitan dengan perdagangan, khususnya dalam sektor komoditi demi manfaat kedua-dua negara. Saya sangat yakin dengan sejarah hubungan rapat antara kedua-dua negara, usaha Malaysia akan diterima baik oleh Kerajaan India.

4. Dalam hal ini, YAB Perdana Menteri Malaysia bersedia untuk bertemu dengan TYT Perdana Menteri India, Narendra Modi untuk mengeratkan lagi hubungan baik antara kedua-dua negara.

5. Saya juga turut berdoa agar keadaan pandemik COVID-19 yang kini dialami oleh seluruh dunia segera pulih dan rakyat dapat menjalani kehidupan seperti biasa.

 

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut sila hubungi:
Puan Siti Hajar Zulkefle
Pegawai Komunikasi Strategik II
Unit Komunikasi Korporat
Tel: 03 - 88873381 / 017-3915951
Faks: 03-8887 8205

get

KENYATAAN MEDIA
LEMBAGA GETAH MALAYSIA


 MAKLUMAN OPERASI JUAL/BELI GETAH DAN PREMIS PELESEN GETAH

1. Adalah dimaklumkan bahawa Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC) dan Lembaga Getah Malaysia (LGM) telah menerima banyak aduan yang menyatakan terdapat premis pembeli getah (rubber dealer) tidak beroperasi ketika ini walaupun arahan telah diberi untuk semua premis ini dibuka pada tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Sebagai langkah keselamatan, arahan untuk beroperasi pada ketika ini masih tertakluk kepada langkah-langkah keselamatan yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) iaitu pemakaian peralatan keselamatan diri seperti topeng muka, sarung tangan dan juga penggunaan sanitizer.

2. Pihak Kementerian ingin mengingatkan semua Pelesen Getah untuk beroperasi seperti biasa sepanjang tempoh PKP untuk memastikan industri getah negara terus beroperasi, untuk kebaikan semua peringkat dari pekebun kecil, pemproses getah, pengilang produk getah sehingga peringkat pengguna. Ini juga sejajar dengan arahan Menteri Pertahanan (Menteri Kanan) pada 23 Mac 2020 dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat harian Majlis Keselamatan Negara.

3. Kegagalan beroperasi akan menyebabkan tindakan terpaksa diambil atas premis yang tutup, termasuk penarikan semula lesen oleh Lembaga Getah Malaysia.

4. Arahan ini akan berkuatkuasa sepanjang tempoh PKP sehingga 14 April 2020, ataupun sehingga makluman baharu oleh pihak Kementerian.

25 Mac 2020
Lembaga Getah Malaysia

 jata

MEDIA RELEASE
MINISTRY OF PLANTATION INDUSTRIES AND COMMODITIES

23 MARCH 2020


This article in Malay Languange only.


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


1. Seperti sedia maklum, negara kita sedang mengalami satu tempoh yang amat mencabar ketika ini berikutan penyebaran wabak COVID19 yang telah menjangkiti lebih 1,000 orang.

2. Kementerian amat memahami kesulitan yang dialami oleh seluruh rakyat Malaysia ketika ini. Kementerian juga sedar, golongan yang turut terkesan adalah hampir sejuta pekebun kecil sawit dan getah serta lebih 5 juta rakyat Malaysia yang bergantung pendapatan di sepanjang rantaian industri sawit dan getah negara.

3. Dalam hal ini, sepertimana yang saya maklumkan melalui kenyataan media pada 19 Mac 2020, Kementerian telah memberi kelonggaran kepada estet, kilang buah sawit dan kilang penapis sawit dan getah termasuk pekebun kecil sawit dan getah untuk terus menjalankan aktiviti dan beroperasi secara terkawal dengan beberapa syarat yang telah ditetapkan. Kelonggaran ini adalah untuk menjamin bekalan makanan dalam negara berasaskan sawit serta keperluan peralatan perubatan berasaskan getah tidak terganggu pengeluarannya selama tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

4. Atas keprihatinan kepada situasi yang berlaku, sukacita saya ingin mengumumkan bahawa:

4.1. Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA) yangmempunyai keahlian melebihi 120 buah syarikat, telah berbesar hati untuk menyumbang peralatan dan barangan seperti alat bantuan pernafasan, test kit COVID-19, cecair pencuci tangan (hand sanitizer), topeng muka, pakaian perlindungan diri dan lain-lain peralatan perubatan bernilai RM5 juta kepada Kementerian Kesihatan Malaysia dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).

4.2. Majlis Promosi Eksport Getah Malaysia (MREPC), sebuah Majlis di bawah Kementerian saya dan Persatuan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia (MARGMA), bercadang untuk memberi sumbangan 21 juta sarung tangan getah perubatan bernilai RM3.5 juta kepada kepada Kementerian Kesihatan Malaysia dan agensi Kerajaan lain seperti PDRM, Imigresen dan Bomba;

5. Sumbangan mereka adalah untuk mengurangkan bebanan Kerajaan dalam mengharungi tempoh yang sukar ini. Ia juga adalah sebagai tanda solidarity ahli-ahli persatuan untuk berdiri teguh di belakang kepimpinan Kerajaan.

6. Bagi menjamin urusan penyampaian yang cepat dan berkesan kepada sasaran bantuan, mekansime agihan akan dilaksanakan oleh MPOA dan MARGMA kepada KKM dan Agensi di bawah KKM

7. Bagi pihak Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, saya amat berterima kasih kepada MREPC serta semua ahli Persatuan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia dan Persatuan Minyak Sawit Malaysia atas sumbangan berkaitan.

8. Semoga sumbangan ini akan menjadi pemangkin dan pencetus semangat kepada mereka yang terlibat terutamanya para doktor, jururawat dan petugas-petugas di hospital untuk terus menyumbang bakti kepada rakyat dan negara.


Sekian, terima kasih.

YB Dato’ Dr Mohd Khairuddin Aman Razali
Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi

Putrajaya 23 Mac 2020

 

 jata

MEDIA RELEASE 
MINISTRY OF PLANTATION INDUSTRIES AND COMMODITIES


19 March 2020


This articles are in Malay language only.


1.   Sebagaimana semua sedia maklum, Kerajaan telah mengisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan bermula dari 18 hingga 31 Mac 2020. Tindakan ini adalah sebagai usaha Kerajaan dalam membendung penyebaran wabak COVID-19 yang sedang melanda negara.

2.   Kementerian sedar bahawa Perintah ini akan memberi implikasi yang besar kepada sektor perladangan dan komoditi khususnya pekebun kecil sawit dan getah. Kementerian juga mengambil maklum akan kepentingan industri sawit dan getah yang menyumbang kepada rantaian bekalan berkaitan penyediaan perkhidmatan perlu seperti pembekalan minyak masak dan pembekalan peralatan perubatan seperti sarung tangan (gloves) dan kateter (catheter).

3.   Berdasarkan kepada kepentingan ini dan bagi memastikan bekalan adalah mencukupi setelah mendapat panduan umum Kabinet yang bermesyuarat pada pagi ini serta pengesahan pihak MKN, Kementerian memberi kelonggaran kepada sektor perladangan dan komoditi seperti berikut:

a) Membenarkan penuaian buah tandan segar sawit oleh syarikat perladangan dan pekebun kecil;

b) Membenarkan pemprosesan buah tandan segar dilaksanakan oleh kilang-kilang sawit;

c) Membenarkan pemprosesan minyak sawit mentah di kilang penapis untuk pengeluaran minyak masak bagi memenuhi keperluan pasaran tempatan;

d) Membenarkan aktiviti penorehan getah bagi tujuan pembekalan bahan mentah untuk penghasilan produk peralatan perubatan seperti sarung tangan dan kateter; dan

e) Membenarkan aktiviti bagi sektor perkayuan beroperasi untuk memenuhi kontrak sedia ada yang telah dimeterai.

4. Semua pihak yang terlibat di dalam aktiviti yang dinyatakan tersebut hendaklah memastikan segala langkah pencegahan dan pengawalan penularan wabak COVID-19 dipatuhi termasuk meminimakan tenaga kerja dan pergerakan pekerja dengan menjarakkan sentuhan fizikal (social distancing) dan pulang segera ke rumah atau penempatan setelah selesai bekerja. Semua pihak diingatkan sentiasa menjaga kebersihan seperti membasuh tangan dengan sabun atau pencuci tangan (hand sanitiser).

 

 

MEDIA RELEASE

Medical Gloves Contributed by Malaysia-China Silk Route Chamber destined for other provinces in China

 

Today I am witnessing the sending off of 3.75 million pieces of hand gloves (both latex powder free and powdered types) and 20,000 pieces of protective clothing for medical use to China.

The medical gloves are donated by Malaysia-China Silk Route Chamber to be sent Hunan, Hubei, Hainan, Shandong and Guangdong.

Before this, Malaysia has pledged to contribute 18 million pieces of medical gloves in total to China through Malaysia Rubber Export Promotion Council (MREPC) with nine rubber glove manufacturers in Malaysia had stepped forward for the cause.

This time the Malaysia-China Silk Route Chamber has came forward to heed the various requisitions for aid in kind from its counterparts and stakeholders from different parts of China. The requests were received during Lunar New Year where factories were mostly closed.

We are not duplicating the inaugural effort made by the local NGOs in aid of Wuhan, but instead zero in on municipalities contagiously hit by the coronavirus outbreak.

The Business Chamber is spearheading an ad hoc Aid- in -kind program, titled " To China With Love ". It has to solicit monetary sponsorship as well as to procure the necessary items for medical use, which are accepted by the Chinese authorities.

YB TERESA KOK
Minister of Primary Industries
PUTRAJAYA 7 February 2020